Mina favoritfilmer

Det är inte helt lätt att lista mina favoritfilmer, för det växlar lite från månad till månad och dag till dag. Ibland till och med från timme till timme. Men det här är i alla fall några av favoriterna, i alla fall just nu!

The Bridge on the River Kwai
En gammal klassiker med Alec Guinness och William Holden. Krigsfången Guinness hjälper japanerna att bygga en bro under andra världskriget, och Holden ska spränga den. Guinness är i toppform och stjäl filmen helt och hållet från Holden.

Ran
En Kurosawa-klassiker. Inte lika känd som De sju samurajerna, Rashomon eller Yojimbo, men just idag tycker jag det är hans bästa. Storyn bygger delvis på Kung Lear, och handlar om en far som delar upp sitt rike mellan hans tre söner, som han ber hålla ihop. Det gör de inte…

The Princess Bride
”Hello, My Name Is Inigo Montoya. You Killed My Father. Prepare to Die.”. Ytterligare motivering överflödig.

De 12 apornas armé
Terry Gilliam i toppform. En film som inte kan beskrivas i bara ett par meningar. En del tycker den är konstig, och de har rätt. Men på bästa tänkbara vis. Tidsresor, frågor om vad som är verklighet och mycket annat.

Star Wars Episode IV: A New Hope
Duh.

Gökboet
En riktig klassiker, och inspelad på den tiden då Jack Nicholson fortfarande var en skådespelare och inte bara spelade sig själv i varenda film. Filmens tvist, att det inte är Nicholsons karaktär som är filmens protagonist fungerar fortfarande perfekt.

Det stora blå
En film om dykare, av Luc Besson. Låter kanske tråkigt, men filmen är helt fantastisk. En varning dock: den amerikanska utgåvan är skräp: nedklippt till ingenting och med slutet förstört eftersom den amerikanska distributören ansåg att den amerikanska publiken är korkad. Extended-versionen är också bäst, utan någon som helst tvekan.