Snart är det jul igen

Nu när vi officiellt är inne i december så tycker jag det är OK att börja tala om julen, och då lite mer specifikt om olika julfilmer. Jag tänkte dock begränsa mig lite, genom att skriva lite om en del julfilmer där en kamin, öppen spis eller liknande spelar en viktig roll. Varför? Tja, det är rätt så enkelt. Förrförra helgen så var jag på besök hemma hos mina föräldrar och de har skaffat sig en murspis, en moderniserad form av den gamla klassiska öppna spisen, från Keddy kaminer.

Det var riktigt mysigt faktiskt och trots att det fortfarande bara var oktober så spred den ändå rikligt med julkänsla. Det är så att jag vill ha en själv, men dels har jag inte råd och dels så tror jag inte att en öppen spis skulle fungera i min lägenhet. Det får vänta ett tag. Men jag ser redan fram mot att fira jul hemma hos mamma och pappa i år. Murspisen är verkligen pricken över i.

Filmer med kaminer och liknande

Så vad finns det då för julfilmer där en öppen spis (eller liknande) fyller en viktig funktion? Svårt att säga faktiskt. Efter en del research så har jag upptäckt att även om öppna spisar och kaminer är väldigt vanliga i julfilmer så spelar de sällan en huvudroll. De finns mest där för att skapa lite trevlig julstämning helt enkelt. Ett exempel är Ensam hemma (Home Alone) där dekorering av den öppna spisen finns med i början, helt enkelt för att få igång den där riktiga julkänslan. Så är det i de flesta julfilmer jag kollat lite närmare på.

Så jag gav upp det där med att leta efter någon julfilm där den öppna spisen spelar en extra viktig roll. Det finns säkert en sådan där ute, men det verkar definitivt vara ovanligt. I stället så bestämde jag mig för att vara extremt förutsägbar, med en av de riktigt stora julklassikerna: It’s A Wonderful Life. Filmen är en riktig klassiker om än inte lika populär här som i USA. Avslutningen är helt magnifik! Se själva och döm!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *